Sunday, March 13, 2011

Raad vir als

Afdroogdoeke
Hou afdroogdoeke sag deur hulle onder koue water uit te spoel met ‘n knippie Engelse sout by.
_______________________________________________________________________________

Foto
Beskerm foto's in rame sonder glas deur eers die foto met kleefplastiek oor te trek.
______________________________________________________________________________

Geskenkpapier:
In ‘n noodgeval kan jy foelie gebruik om ‘n geskenk in toe te draai en net ‘n mooi lintjie of iets omsit.
Groot hoeveelheid van geskenke kan toegedraai word met bruinpapier met gekleurde raffia vir strikke
Muurpapier wat redelik goedkoop is.
______________________________________________________________________________

Glasbottels
Sit etikette op warm ingelegde bottels eers wanneer goed afgekoel het anders krul dit af.
Trek: Gebruik hegpleister oor die proppe om inhoud binne te hou.
Pak glasbottels tussen sagte items indien jy trek.
Om vinnig leeg te maak: Skud die bottel in ‘n sirkel beweging om leeg te maak.
Indien jy sukkel om ‘n deksel af te skroef – plaas deksel in kookwater en skroef dan af.
Slaan ‘n gaatjie in deksel met ‘n skerp voorwerp sodat lug kan inkom en skroef dan af.
Sterk reuke:
Verwyder reuke uit bottels deur vol te maak met ‘n mengsel van koue water en 4 telepels droë mosterd. Gooi uit na ‘n halwe dag en spoel deeglik uit.
Gooi bleikmiddel in vir ten miste 12 ure vir baie sterk reuke.
Ander gebruike:
Druk gaatjies bo in dekseltjie van bottel en gebruik vir ‘n meel strooier
Vul met water en gebruik om wasgoed nat te sprinkel voor jy stryk.
____________________________________________________________________________
Glase
Om glans terug te bring in kristalglase – gooi ‘n paar druppels ammonia in die was water en spoel af in asyn water.
Indien twee glase binne mekaar vassit kan die onderste glas in warmwater gehou word en die boonste een kan vol koue water gegooi word. Dit sal makliker van mekaar kom sonder om te beskadig.
_________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

Gloeilampe
Smeer ‘n bietjie parfuum aan jou gloeilamp – sodra aansit versprei die geur met die hitte van die lamp.
______________________________________________________________________________

Grondboontjiebotter
Skeer: As jy per ongeluk jou skeerroom vergeet het op ‘n wegbreeknaweek, kan grondboontjiebotter gebruik word.
Verwyder kougom van hare: Vryf ‘n teelepel grondboontjiebotter in die kougom en dit sal loskom.
Verwyder gom (superglue ens) vanaf meubels: Vryf met grondboontjiebotter oor die gom en dit sal loskom.
Vang muise of rotte: Muise verkies grondboontjiebotter bo kaas.
_________________________________________________________________________________

Gom
Taai gom op glas en plastiek kan verwyder word met paraffien. Dit beskadig nie die oppervlakte nie.
Op glas – nael verwyderaar, kookolie, terpentyn of wit spiritus.
Deksels van gombottels kan met kers binne gesmeer word. Gom klou nie aan kerswas nie.
_____________________________________________________________________________

Haarversorging
Gebruik ‘n plastiekvurk om hare uit jou haarborsel te verwyder.
Skep natuurlike ligstrepe in blonde hare: vul ‘n sproeibottel met twee derde koppie Vodka en een derde koppie suurlemoensap. Sproei aan klam hare, gaan uit en spoel eers die aand af.
Vir hare wat uitval, meng ‘n botteltjie Bergamond-essens van Lennons met shampoo. Was hare soos gewoonlik. Onthou om bottel goed te skud voor gebruik.
Vir uitval hare, meng 1 x 100 ml Bayrum (2 x glasbuisies = R7.50) met 1 x Placenta (+- R3.50 elk) in ‘n spuitbottel. Spuit aan na elke was en los dit aan.
Wanneer jy jou hare laat sny, gebruik ‘n swart sak en sny ‘n gat in net groot genoeg vir die persoon se kop om deur te gaan. Soedoende sal die hare nie aan al die klere vassit nie.
__________________________________________________________________________________

Hakskene
Vir gebarste hakskene, week jou voete vir ‘n hele rukkie in warm water met ‘n handvol growwe sout in. Doen dit net voor jy gaan slaap. Droog liggies af met ‘n handdoek. Smeer ‘n dik laag vaseline oor jou voete. Trek ‘n plastieksakkie bo-oor. Trek ‘n paar sokkies bo-oor die sakkies. Klim in die bed en slaap..
Wend olyf - of kookolie aan skurwe hakskene die aand voor jy hulle skuur.
Meng gelyke dele Glyserine (50 ml) en Scrubbs Amoniak (50 ml) in ‘n botteltjie en skud goed. Smeer elke aand aan nadat voete gewas en geskuur is.
Vir wintershande, voete, gebarste hakskene, en selfs vir ekseem: Meng die volgende goed saam en smeer mildelik aan die aangetaste dele:
2 x 500 gram potjies Aqeuousroom
50 ml Gliserien
1 klein potjie wit Vaseline (reukloos)
100 g Johnson's babapoeier
______________________________________________________________________________

Handdoeke
Handdoeke wat hard uit die was kom - veral in brak water. Was jou handdoeke in warm water met seep en gooi ongeveer ‘n handvol sout by (Los die sout op in die water). Moet nie versagter gebruik nie. Spoel die seep goed uit. Spoel weer maar gooi so 2-3 eetlepels ammoniak of wit asyn in die laaste uitspoelwater.
_______________________________________________________________________________

Handskoene
Om handskoene skoon te hou: Voor nuwe handskoene gebruik word, smeer die binneste goed met kryt. Dit sal help dat die handskoene nie vuil word van die sweet nie.
Indien rubber handskoene sleg ruik van sweet – Was die handskoene binne mooi en gooi ‘n bietjie poeier in die handskoen en trek dan aan.
Stoor die handskoene binnekant buite tot volgende keer gebruik word.
__________________________________________________________________________________

Houtvloere
Om plankvloere blink en glad te maak: Neem 1 waskers en 1 koppie paraffien. Sit dit op kole om die was te smelt. Vryf dit met ‘n flennielap op die vloer, nadat dit eers goed skoongewas en gedroog is

BLATJANG

GROEN TAMATIE BLATJANG

3kg groen tamaties                                                         
125 ml sout
1½ kg fyn gekapte uie                                                     
750ml suiker
1,875 liter asyn

Verwyder ogies van tamaties, sny in blokkies, sprinkel sout oor en laat staan oornag. Dreineer oortollige vloeistof. Roer gekapte uie, suiker en asyn by. Laat kook 1 uur sonder deksel.

90 ml koekmeel                                                              
30 ml kerrie
30 ml mosterd                                                                
15 ml  rooipeper
15 ml borrie                                                                    
125 ml appelkooskonfyt
375 ml asyn

Meng al die bestanddele baie goed sodat al die klontjies opgelos is. Voeg 250ml van die warm tamatiemengsel by die kerriemengsel en roer. Gooi die kerriemengsel by die kokende tamatie mengsel. Kook 15 minute terwyl u voortdurend roer. Gooi warm mengsel in gesteriliseerde bottels en verseël.
__________________________________________________________________________________

APPEL BLATJANG:

1 kg groen appels                                                           
1 groot ui, gerasper
375ml bruinsuiker                                                             
375ml asyn
125ml lemoensap                                                            
3 brandrissies, fyn gekap
5ml gemaalde gemmer                                                    
sout na smaak
3 knoffelhuisies, gekneus

Skil em ontkern appels. Rasper die appels. Meng al die bestanddele goed saam. Laat prut dit ongeveer 40 minute lank totdat die blatjang dik en souserig is. Skep die blatjang in warm gesteriliseerde flesse en maak seker dat daar geen lugblasies vorm nie. Verseël dit. Bewaar die blatjang op ‘n koel droë plek.
_________________________________________________________________________________

PIESANG BLATJANG:

12 geskilde piesangs, in ringe gesny                              
250 ml sultanas
2 groot gekapte uie                                                         
250 ml suiker
15 ml kerriepoeier                                                          
500 ml wit asyn
15 ml sout                                                                       
knippie rooipeper
2 stukke pypkaneel

Meng die bestanddele in 'n geskikte kastrol en prut stadig tot dik.  Kook sonder 'n deksel en roer gereeld omdat dit baie maklik aanbrand.  Die blatjang behoort binne sowat 35 minute dik en geurig te wees.  Proe en verwyder die kaneel.  Skep in gesteriliseerde flesse.. Bewaar om ryp te word.
____________________________________________________________________________________

WARM MANGO BLATJANG:

1,5kg groen mango's, geskil, gehalveer,ontpit                 
70ml sout
2 liter water                                                                    
500g suiker (625 ml)
600ml asyn                                                                       
125 g dadels, ontpit en gekap
'n stuk vars gemmer, geskil en fyngekap                           
6 knoffelhuisies, gekneus
10 ml rissiepoeier                                                              
1 kaneelstokkie
125 g pitlose rosyne

Kap die mango's in klein stukkies, plaas in 'n mengbak. Sprinkel sout oor en voeg water by.  Bedek en laat 24 uur staan. Dreineer die mangostukkies en plaas eenkant. Plaas suiker en asyn in 'n kastrol en verhit tot kookpunt, verminder die hitte en laat prut totdat die suiker opgelos is.  Roer voortdurend. Voeg die gemmer, knoffel, rissiepoeier, kaneelstokkie, rosyne, dadels en gedrei neerde mango by. Verhit tot kookpunt, verlaag die hitte en laat 1 tot 2 uur onbedek prut of totdat die blatjang dik is. Roer af en toe. Verwyder die pypkaneel. Skep die blatjang in warm, gesteriliseerde bottels en verseël.
_________________________________________________________________________________

KWEPER BLATJANG:

500g kwepers in baie fyn stukkies gekap                         
2 groot uie, gekap
250g pitlose rosyne                                                        
2 knoffelhuisies, fyngedruk
15ml fyn koljander                                                         
15ml growwe sout
500ml bruin asyn                                                            
1 skerp rooi rissie, fyn gekap
15ml fyn gemmer                                                             
375ml bruin suiker

Meng al die bestanddele in 'n groot kastrol. Kook stadig tot mooi dik en donker van kleur -sowat 2 uur lank. Bottel in gesteriliseerde flesse. Bêre op 'n koel donker plek om ryp te word vir minstens 'n maand. Lekker eet!
______________________________________________________________________________

PAMPOEN BLATJANG:

1kg pampoen geskil, ontpit ,in blokkies gesny                 
2 groot uie gekap
250g sultanas                                                                 
1,25 liter asyn
125ml suiker                                                                    
60g mosterdpoeier
20ml sout                                                                      
15ml borrie
5ml fyn naeltjies                                                             
1ml gemengde speserye.

Plaas pampoen, uie, sultanas en asyn in 'n kastrol en kook tot sag. Plaas pampoen, uie, tesame met res van die bestanddele in 'n voedselverwerker of versapper en maak fyn. Indien te styf, voeg bietjie van die asyn waarin die pampoen gekook is, by. Skep in gesteriliseerde bottel en verseël.
___________________________________________________________________________________

PERSKE BLATJANG:

500g geelperskes                                                          
2 uie, gekap
10ml sout                                                                        
3ml koljanderkorrels
2ml piment-of –wonderpeperkorrels                                  
2ml peperkorrels
5ml matige kerriepoeier                                                  
1ml sout
250ml wit asyn                                                                
12.5ml mielieblom
25ml koue water                                                           
100ml kookwater
100ml suiker

Spoel perskes af om hare te verwyder. Halveer en snipper in dun skyfies. Bedek perskesnippers en gekapte uie met water waarby 10 ml sout gevoeg is. Laat staan vir  'n uur. Kook vir 20 – 30 minute in ‘n kastrol, nadat 100ml kookwater bygevoeg is. Kook intussen speserye, sout en asyn vir 3 minute in ‘n ander kleiner kastrol. Voeg asynmengsel by gaar perskemengsel. Meng mielieblom en koue water tot glad.  Roer kookwater en suiker by mielieblommengsel. Kook vir ongeveer 5 minute of totdat sous verdik. Skep blatjang in warm, skoon, glasbottels en verseël.  Bêre op ‘n koel donker plek.
__________________________________________________________________________________

PRUIMEDANT BLATJANG:

750ml asyn                                                                     
5ml gemaalde gemmer
5ml gemengde speserye                                               
5ml fyn kaneel
5ml droë mosterd                                                           
2.5ml brandrissie poeier
knypie gemaalde naeltjies                                              
knypie gemaalde neutmuskaat
1.5kg ryp pruime, gewas, gehalveer en ontpit               
500g pitlose rosyne
600g appels geksil, ontpit en in stukke gesny               
500g suiker
500g wortels, geskil en grof gerasper                            
30ml sout
2 groot mango’s, geskil, ontpit, gesny in stukke            
600g uie, geskil en gekap                     

Giet die asyn en speserye in ‘n groot kastrol en bring tot kookpunt. Voeg al die oorblywende  bestanddele by en roer goed. Bring weer tot kookpunt. Draai die hitte af nadat kookpunt bereik is en kook oor ‘n lae temperatuur vir 2½ uur. Roer gereeld sodat die mengsel nie aanbrand nie. Kook blatjang tot dik. Wanneer jy ‘n lepel deur die mengsel trek en die twee kante stadig na mekaar toe loop is die blatjang reg. Wanneer die blatjang reg is, haal dit van die stoof af en gooi ‘n vadoek oor die pot. Laat oornag afkoel. Skep die volgende dag in botteltjies. Die deksels moet met plastiek uitgevoer wees, sodat die asyn nie met die deksel in aanraking kom nie. Bêre op ‘n droë plek. Vir beste resultate gebruik eers na ‘n maand.
____________________________________________________________________________

BEET BLATJANG:

750 ml suiker                                                                  
500 ml bruin asyn
6 kopppes gaar beet, geskil en in blokkies gesny           
2 groot uie, fyn gekap
15 ml kerriepoeier                                                             
5 ml sout
45 ml mielieblom, aangemaak met bietjie water

Meng suiker en asyn in 'n kastrol. Verhit oor lae hitte. Roer tot die suiker opgelos is en begin kook. Verhit tot kookpunt, voeg beet en uie by en kook nog 5 minute. Meng kerrie, sout en mielieblom met 'n bietjie water om 'n lopende pasta te vorm. Voeg by die beet en kook 5 minute deur. Skep warm in gesteriliseerde bottels en verseël.

Lekkers

NOGA:

375ml suiker                                                                
250ml gouestroop
125ml water                                                                  
knippie sout
1 eierwit, styf geklits                                                      
60ml glanskersies, gekap
250ml neute, grof gekap                                             
2ml vanielje geursel

Vermeng die suiker, stroop, water en sout. Verhit dit en roer dit voortdurend totdat die suiker opgelos is. Kook dit verder, sonder om te roer, tot die sagtebal stadium. Haal dit van die plaat af en gooi dit in ‘n dun straaltjie oor die styfgeklitste eierwit.  Klits dit voortdurend met ‘n elektriese klitser. Wanneer die mengsel fatsoen behou, roer die kersies, neute en geursel by. Gooi dit in ‘n gesmeerde oondpan.  Laat staan oornag en sny dit dan in blokkies.
________________________________________________________________________________

TURKSE LEKKERS: (Turkish Delight)

45ml gelatien                                                            
125ml koue water
500ml strooisuiker                                                        
190ml kookwater
4ml wynsteensuur                                                         
1 suurlemoen se sap
5ml vanielje geursel                                                     
rooi voedselkleursel

Spons gelatien in koue water. Verhit suiker en kookwater saam tot suiker opgelos het. Voeg wynsteensuur by en verhit tot kookpunt. Laat vir sowat 5 minute kook. Roer suurlemoensap by en verwyder van hitte. Los gelatien oor warm water op en giet by. Roer deeglik en voeg kleursel by. Kleur mengsel, indien verkies, met ‘n paar druppels voedsel kleursel. Giet in gesmeerde vlak bak en laat afkoel. Sny in blokke en sif versiersuiker oor.
__________________________________________________________________________________

FUDGE:

400g suiker (500 ml)                                                    
45ml water
55ml botter                                                                  
30ml gouestroop
397g kondensmelk (1 blik)                                             
5ml vanieljegeursel.

Meng die suiker en water in 'n swaarboomkastrol en roer dit oor lae hitte totdat die suiker opgelos is. Maak seker dat daar geen suikerkristalle teen die kant van die kastrol vassit nie. Indien dit wel gebeur, borsel dit af met 'n kwassie wat in warm water gedoop is. Voeg die botter en gouestroop by die suikerwater en roer dit totdat die botter gesmelt is. Voeg die kondensmelk by die mengsel en roer dit aanhoudend totdat dit kookpunt bereik. Kook die mengsel ongeveer 25 min lank tot by die sagtebalstadium. Roer dit af en toe om aanbrand te voorkom. Laat die mengsel afkoel totdat dit louwarm is en voeg die vanieljegeursel by. Klop die mengsel totdat dit dik en romerig is. Giet die suikermengsel in 'n gesmeerde pannetjie. Hou die kastrol skuins sodat die mengsel vrylik kan uitloop. Moet nie skud of die mengsel uitskraap nie, want dan kan dit versuiker. Laat die suiker mengsel in die pannetjie afkoel voordat dit in blokkies gesny word. Dit moet heeltemal koud wees voor dit gesny word, anders kan dit verbrokkel.
_________________________________________________________________________________
MALVALEKKERS:

30ml gelatien                                                            
125ml koue water
500ml strooisuiker                                                     
125ml kookwater
rooi voedselkleursel                                                  
10ml vanielje geursel
versiersuiker om lekkers in te rol

Spuit ‘n 2.5liter bak met kleefwerende kossproei. Laat week die gelatien in die koue water tot sponsagtig. Verhit stadig totdat dit heeltemal opgelos is. Voeg die res van die bestanddele by, behalwe die voedselgeursel, vanieljegeursel en versiersuiker, en klits 7-10 minute lank met ‘n elektriese klitser totdat die mengsel begin verdik. Kleur met ongeveer 12 druppels rooi voedsel
kleursel en voeg ook die vanielje geursel by. Meng goed en giet uit in die voorbereide bak sodat die mengsel sowat 1.5cm diep daarin lê. Plaas in yskas tot gestol en sny dan in blokkies. Rol in versiersuiker.  Lewer 65 blokkies.
________________________________________________________________________________

SUURLEMOEN JELLIELEKKERS:

30ml gelatien                                                                 
160ml water
125ml suurlemoensap                                                  
160ml lemmetjiesap
160ml strooisuiker                                                           
160ml glukosestroop (kry by apteek)
groen voedselkleursel (opsioneel)                                   
125ml versiersuiker
60ml mielieblom

Strooi gelatien oor koue water in koppie. Verhit oor pruttende water tot opgelos sodra gelatien gestol het. Verhit vrugtesappe, suiker en glukosestroop oor lae hitte, sonder om te kook, totdat suiker opgelos het. Roer gelatienmengsel en voedselkleursel by sodra opgelos. Giet mengsel in uitgespoelde pan van 15x15cm. Laat afkoel. Bedek en plaas ‘n paar uur in yskas. Keer stolvorm uit en sny in 3cm blokkies. Plaas blokkies op uitgespoelde bakplaat en laat staan sowat 2 dae lank of tot blokkies hul taaiheid verloor het. 
Rol blokkies in mengsel van gesifte versiersuiker en mielieblom en verpak in blikkies of boksies.
_______________________________________________________________________________

KLAPPERYS:

750ml suiker                                                                 
397g kondensmelk
200ml water                                                                   
750ml klapper
‘n paar druppels pienk geursel                                        
5ml vanielje geursel
knypie kremetart

Plaas suiker en water in ‘n swaarboomkastrol en roer oor lae hitte tot die suiker opgelos is. Voeg kondensmelk by en roer tot dit kook. Voeg kremetart by en laat kook sonder om te roer totdat mengsel sagtebalstadium bereik. Verwyder van stoof, voeg klapper en vanielje by en klop mengsel tot dik en romerig. Gooi die helfte van die mengsel in 180mm vierkantige pan. Kleur die res van die res met kleursel en gooi oor die wit laag. Laat afkoel en sny in vierkante wanneer gestol. 
_________________________________________________________________________________

ROOMYS:

410g ingedampte melk (1blik)                                      
397g kondensmelk (1 blik)
2 ml suurlemoenskil, gerasper                                       
5ml suurlemoensap

Plaas die 2 blikke 24 uur lank in die yskas. Giet die ingedampte melk in ‘n mengbak en klits deeglik. Voeg die kondensmelk asook suurlemoenskil en sap by. Klits deeglik. Plaas in die vrieskas om te vries.
Lewer 1.5liter roomys.
_________________________________________________________________________________

SHERBET:

250ml versiersuiker                                                       
 5ml koeksoda
2.5ml wynsteensuur

Sif al die bestanddele goed saam en verpak.
_________________________________________________________________________________

TOFFIES:

625ml bruinsuiker                                                          
250ml water
125g botter of margarien                                               
vanielje essens

Roer die suiker en die water in ‘n kastrol oor stadige hitte tot die suiker alles opgelos is. Voeg die botter by en kook die mengsel sonder om te roer tot dit die ligte kraakstadium bereik het. Voeg die geursel by. Gooi dit op ‘n plat skottel uit wat met botter gesmeer is. Merk klein vierkantjies daarop met ‘n mes voordat dit koud word. Sny in blokkies voordat dit heeltemal hard word.
_______________________________________________________________________________
BORSSUIKER KLONTJIES

500ml suiker                                                                 
knippie sout
150ml water                                                                 
2.5ml kremetart
12.5ml suurlemoensap                                                
geel of oranje kleursel

Roer die suiker, sout en die water in ‘n kastrol totdat die suiker opgelos is. Laat dit dan kook. Skraap al die suikerkristalle van die kante van die kastrol af of kook dit vir 3 minute lank met die deksel op om die kristalle op te los. Voeg die kremetart by en kook dan sonder die deksel tot dit die harde kraakstadium bereik as dit in koue water getoets word. Die mengsel sal van kleur verander as dit daardie temperatuur bereik. Voeg die suurlemoensap, geursel en kleursel by en verwyder van die hitte. Drup dit van die kastrol op ‘n gesmeerde marmerblad of plat enemmelskinkbord sodat klein ronde klontjies vorm. Laat dit koud en hard word en pak dit in ‘n digte fles weg.
__________________________________________________________________________________

BOTTERKARAMEL (Butterscoth)

350ml bruinsuiker                                                          
10ml asyn
200g botter                                                                    
200ml water
2.5ml vanieje essens

Meng suiker, asyn, botter en water in ‘n kastrol. Roer dit oor stadige hitte tot die suiker opgelos is. Kook sonder om verder te roer tot dit die harde kraakstadium bereik het, as dit in koue water getoets word. Voeg die vanielje essens by en gooi dit in ‘n vlak pan uit wat met botter gesmeer is. Laat dit effens afkoel en merk vierkantige blokkies daarop uit voordat dit hard en koud is. Breek in stukkies as dit koud is.
________________________________________________________________________________

MEBOS:

1.5kg droë appelkooshelftes                                           
kookwater
15ml sout                                                                      
1.5kg suiker
ekstra suiker

Plaas die appelkooshelftes in 'n groot skottel, bedek dit met kookwater en laat dit 10 minute lank week. Moet dit nie langer laat lê nie, anders word dit te pap om mee te werk. Dreineer die appelkose en spoel dit onder lopende koue water af. Druk dit so droog moontlik met 'n papierhanddoek. Maak die appelkooshelftes fyn in 'n voedselverwerker, of maal dit 2 maal deur 'n vleismeul. Voeg die sout by die appelkoospulp en meng dit goed. Voeg die suiker by die appelkoosmengsel en meng deeglik. Bedek die bak met 'n lap en laat staan vir 'n uur. Vorm die mengsel in balletjies, rol dit in die ekstra suiker en druk dit plat. Pak die mebos in lae in 'n blik met botter of waspapier en 'n lagie suiker tussenin.

Seep En ander

SKOTTELGOEDSEEP:

400g waspoeier                                                          
500ml kookwater
750ml vloeibare skottelgoedseep                                   
250ml brandspiritus
250ml suurlemoensap                                                    
5 liter koue water

Voeg die waspoeier by kookwater en roer dit tot 'n pasta. Laat afkoel. Los die skottelgoedseep, brandspiritus en suurlemoensap in die koue water op. Voeg die waspoeierpasta by en roer tot dit goed gemeng is. Bottel die opwasmiddel en verseël dit.
________________________________________________________________________________

VLOEIBARE MEUBELPOLITOER:

250ml rou lynolie( om die hout te voed )                        
250ml terpentyn( om vet te verwyder )
125ml bruinasyn( om skoon te maak )                            
125ml brandspiritus( om glans te gee)

Giet die bestanddele in 'n bottel en skud dit goed voor gebruik. Smeer die politoer dun aan die meubels en laat dit ongeveer 'n kwartier aanbly voordat dit op die gewone manier met 'n sagte lap blink gevryf word.
________________________________________________________________________________

WASMENGSEL VIR KOMBERSE:

Vermeng 675g waspoeier, 250ml brandspiritus en 20ml bloekomolie en bewaar dit in 'n digte houer. Los 'n koppievol van die seepmengsel in 'n bad water op en week vuil komberse 'n rukkie daarin. Druk-druk die komberse dat dit goed deurweek kan word. Spoel komberse in skoon water uit en hang dit op om droog te word.

Die bloekomolie in die mengsel laat nie net die komberse skoon en vars ruik nie, maar verdryf ook silwermotte.

Groot koeke

WORTELKOEK:

500 ml bruismeel                                                          
2 groot piesangs
10ml bakpoeier                                                              
200ml sagte bruinsuiker
knippie sout                                                                  
250ml grof gerasperde wortels
125ml pekanneute                                                        
2 groot eiers
150ml sonneblomolie                                                     
5ml kaneel
1ml neutmuskaat

Sif bruismeel, bakpoeier en sout saam. Kap neute, skil en verpulp piesangs. Roer pekanneute, piesangmoes, bruinsuiker en gerasperde geelwortel by meelmengsel. Maak ‘n holte in die middel en giet eiers en sonneblomolie daarin. Klop alles saam tot gemeng. Skep beslag in pan. Bak 45 minute tot ‘n uur tot gaar by 180ºC.
________________________________________________________________________________

KARRINGMELK SJOKOLADEKOEK:

1½ koppie strooisuiker                                                  
125ml botter
125ml kakao                                                                  
250ml warm water
500ml meelblom                                                            
2 eiers
125ml karringmelk                                                         
10ml vanilla
5ml kremetart                                                               
5ml koeksoda
¼ teelepel sout

Meng kakao met warm water. Meng koeksoda met karringmelk. Sif droë bestandele. Klop botter en suiker goed. Klop eiers goed. Voeg eiers by botter. Voeg dit by meel om die beurt met kakao en melk. Gooi vanilla by. Klop met houtlepel. Bak by 180ºC vir 25 minute.
_________________________________________________________________________________

LEMOEN SPONSKOEK:

2 eiers                                                                               
10ml gerasperde lemoenskil
62,5ml melk                                                                      
62,5 ml lemoensap
425ml koekmeelblom                                                      
10ml bakpoeier 
200ml suiker                                                                   
1ml sout
125ml botter of margarien

Voorverhit oond tot 180C. Sif droë bestanddele en voeg by res. Roer met 'n houtlepel tot bestanddele goed gemeng is of klits 2 minute teen medium spoed met 'n elektrise klitser. Skep in twee gesmeerde koekpanne, 220 mm in deursnee. Bak 30 minute.
____________________________________________________________________________________

LEMOENVERSIERSUIKER
50ml margarien                                                            
 5ml gerasperde lemoenskil
25ml suurlemoensap                                                      
50ml lemoensap
versiersuiker                                                                  
knypie sout.

Meng bestanddele saam en versier koek daarmee.
__________________________________________________________________________

ROOI FLUWEELKOEK:

KOEK:
100g botter                                                                  
350g suiker
2 eiers                                                                          
75ml kakao
30ml kookwater                                                              
2 bottels (30ml elk) voedselkleursel
520ml koekmeelblom                                                     
5ml sout
250ml karringmelk                                                        
5ml vanieljegeursel
5ml koeksoda                                                               
5ml witasyn

VERSIERSEL:
250ml melk                                                                   
90ml koekmeelblom
275ml suiker                                                                  
 250ml botter
5ml vanieljegeursel                                                       
sjokolade-vermicelli om bo-oor te strooi

Voorverhit die oond tot 180C. Smeer twee 20cm losboomkoekpanne met margarien. Verroom die botter en suiker saam tot lig en romerig. Voeg die eiers een vir een by en klits na elke byvoeging.  Meng die kakao, kookwater en voedselkleursel saam om ‘n stywe pasta te vorm. Voeg by die botter mengsel en meng. Sif die koekmeelblim en sout saam. Meng ook die karringmelk en vanieljegeursel saam. Voeg om die beurt met die droë bestanddele by die bottermengsel. Meng laastens die koeksoda en asyn saam en voeg by die mengsel. Meng goed. Verdeel die mengsel in twee gelyke dele en skep in die voorbereide koekpanne. Bak sowat 30 minute lank of totdat pen skoon uit die middel van die koek kom.

VERSIERSEL:
Voeg ‘n bietjie van die melk by die koekmeelblom en meng tot ‘n gladde pasta. Bring die res van die melk saam met die suiker tot kookpunt. Roer gedurig. Voeg ‘n bietjie van die warm melk by die meelpasta en meng goed. Voeg by die warm melk en kook oor lae hitte  tot gaar en dik. Roer gedurig.  Verroom die botter tot sag. Voeg die vanieljegeursel by. Giet die melkmengsel by en klits totdat dit lyk soos styfgeklopte room. Koel af. Smeer ‘n bietjie van die versiersel op 1 koeklaag en plaas die ander koeklaag bo-op. Versier die koek met die res van die versiersel.  Strooi ‘n bietjie sjokolade-vermicelli bo-oor.
_______________________________________________________________________________

BOOMKOEK:

275ml botter                                                                  
300ml strooisuiker
6 ekstra groot eiers, waarvan 4 geskei is                       
5ml vanielje geursel
5ml rum of brandewyn                                                    
300ml koekmeelblom
200ml mielieblom                                                            
15ml bakpoeier
500ml versiersuiker                                                        
ongeveer 100ml water

Voorverhit die oond tot 180C. Voer ‘n 23cm koekpan uit met waspapier. Verroom die botter en strooisuiker tot lig en romerig. Voeg die twee heel eiers en vier eiergele een vir een by en klits goed na elke byvoeging. Voeg die vanielje geursel en brandewyn by en meng goed. Sif die droë bestanddele by, behalwe die versiersuiker. Voeg geleidelik by die bottermengsel. Meng goed.  Klits die eierwitte styf en vou by die mengsel in. Skep 125ml van die mengsel in die voorbereide pan, maak gelyk en bak 12 minute lank. Skep nog 125ml op die gebakte laag, maak gelyk tot teen die kant, bak nog 10-12 minute lank of totdat die laag gaar is. Herhaal die lae totdat jy ten minste agt lae het. (Sit ‘n bakkie met water onder in die oond om te verhoed dat die onderste laag brand.) Laat effens afkoel in die pan en keer danop ‘n draadrakkie uit om heeltemal koud te word.  Sif die versiersuiker en meng met net genoeg water om ‘n gladde dik versiersel te maak. Giet oor die koek.
__________________________________________________________________________________

KLASSIEKE VRUGTEKOEK:

50g glanskersies                                                          
45ml brandewyn
850g droëvrugte koekmengsel                                        
50g amandels
225g koekmeelblom                                                       
2ml sout
2ml gemengde speserye                                                
1ml vars gerasperde neutmuskaat
225g ongesoute botter                                                
225g melassesuiker
4 ekstra groot eiers                                                      
15ml melasse
gerasperde skil van 1 suurlemoen                                  
gerasperde skil van 1 lemoen

Plaas die glanskersies in 'n vergiettes en spoel die stroop af. Laat die kersies afdroog en sny dit fyn op. Voeg die droëvrugte koekmengsel by en meng goed. Sprinkel die brandewyn oor en roer die mengsel.  Bedek die houer en laat die vrugte oornag masereer. Kap die amandels met bruin velletjies en al fyn en sit dit opsy. Smeer 'n diep koekpan met 'n deursnee van 20cm. Voer die boom en want met 'n dubbele laag gesmeerde waspapier uit. Bind 'n dubbele laag dik bruinpapier buite-om die pan vas. Sif die koekmeelblom, sout en speserye die volgende dag saam. Verroom die botter en suiker tot lig en donsig. Klits die eiers saam en klop dan eetlepels vol op 'n keer by die bottermengsel in. Vou af en toe 'n bietjie van die meelmengsel by die bottermengsel in as dit lyk of dit wil skif. Vou die res van die meelmengsel baie liggies by die bottermengsel in. Vou daarna die vrugtemengsel, amandels en die res van die bestanddele in. Skep die beslag in die pan en smeer dit gelyk. Bedek die koek met 'n dubbele laag waspapier met 'n gaatjie in die middel. Plaa die koek op 'n dubble laag bruinpapier op die onderste oondrak en bak dit ongeveer 4½ uur lank in 'n vooraf verhitte oond by 140C. As 'n toetspen in die middel van die koek ingesteek word en skoon daaruit kom, is die koek gaar. Laat die koek 'n halfuur in die pan afkoel. Keer dit op ' draadrak uit en sprinkel 'n bietjie brandewyn of rum oor wanneer dit koud is. Draai die koek in 'n dubble laag waspapier toe. Dit kan vir 6 maande op die rak, of tot 'n jaar in die vrieskas gebêre word. Maak dit in die begin 1 keer per week oop en en daarna elke maand.  Sprinkel brandewyn oor.

KLEIN KOEKIES

REPELSTEELJIES:

250g botter                                                                  
500ml koekmeelblom
2.5ml sout                                                                     
2.5ml bakpoeier
650ml gerasperde Cheddarkaas                                    
appelkooskonfyt

Verroom botter en voeg meel, sout en bakpoeier by. Meng goed. Voeg kaas by en meng tot 'n deeg.  Rol deeg in balletjies en plaas op 'n gesmeerde bakplaat. Druk 'n gaatjies met 'n houtlepel in die middel van elke koekie, maar moenie dwarsdeur druk nie. Skep 'n mespuntjie konfyt in die middel . ( As jy te veel konfyt insit, sal dit oorkook tydens die bakproses). Bak sowat 10-15 minute in 'n voorverhitte oond by 180C. Lewer sowat 5 dosyn koekies.
____________________________________________________________________________

HERTZOG KOEKIES:

KORS:
450ml koekmeel(ongesif afgemeet)                             
35ml strooisuiker
10ml bakpoeier                                                               
1ml sout
125g margarien by kamer temperatuur                         
15ml koue water
3 gele van ekstra groot eiers
VULSEL:
50-75ml fyn appelkooskonfyt                                         3 eierwitte van ekstra groot eiers
300ml suiker                                                                    500ml klapper

KORS:
Sif die koekmeel, strooisuiker, bakpoeier en sout saam. Vryf die margarien liggies met vinger punte in tot goed gemeng. Klits die eiergele en water effens, voeg by die meelmengsel en meng tot 'n sagte, hanteerbare deeg. Voeg nog 'n bietjie water by as die deeg te styf is. Knie die deeg goed. Bedek en laat eenkant staan. Voorverhit die oond tot 180C. Smeer die holtes van kolwyntjiepannetjies. Rol die deeg dun uit op 'n meelbestrooide werkoppervlak. Druk groot sirkels met 'n koekiedrukker uit en voer die panne en holtes daarmee uit.

VULSEL:
Skep 'n teelepel appelkooskonfyt in die middel van elke korsie. Klits die eierwitte tot styf. Klits die suiker geleidelik in. Roer die klapper in. Skep lepelsvol van die vulsel op die appelkooskonfyt op die korsies. Bak die koekies 20-25 minute op die middelste oondrak. Laat hulle effens in die panne afkoel. Lewer 12-15 porsies.
_________________________________________________________________________________

GEMMERKOEKIES:

125 ml botter                                                                 
125 ml gouestroop
1 eier                                                                             
750 ml koekmeelblom
250 ml suiker                                                                 
15 ml gemmer
5 ml koeksoda                                                                 
2 ml sout
35 ml melk

Voorverhit die oond tot 180C en smeer 'n bakplaat. Smelt die botter en roer die gouestroop by. Laat afkoel. Klits die eier by. Sif die droë bestanddele saam en roer dit afwisselend met die melk in die stroop-mengsel. Verkoel deeglik in die yskas tot dit styf genoeg is om te vorm. Maak balletjies en sit dit op die bakplaat. Druk dit effens plat met 'n vurk. Bak vir ongeveer 10 minute tot lig-bruin.
_______________________________________________________________________________

KOOKMELK KOEKIES

6x250ml ongesif afgemeet koekmeelblom                        
1ml sout
500g margarien                                                               
500ml suiker
125ml melk                                                                    
10ml koeksoda

Meng koekmeelblom en sout. Vryf margarien met vingers daarin tot goed gemeng. Verhit suiker, melk en koeksoda saam oor matige hitte in ‘n groot kastrol tot kookpunt. Roer af en toe en pasop vir oorkook, want mengsel begin skuim wanneer dit begin kook. Gooi warm kookmelkmengsel oor meelmengsel en meng goed. Plaas in ‘n houer met ‘n deksel, maak toe en verkoel oornag. Maak koekies en plaas ‘n entjie uitmekaar op ‘n bakplaat. As die deeg in balletjies gerol word, druk hulle met ‘n vurk platter. Bak in ‘n voorverhitte oond by 200C vir 10-12 minute. Laat effens afkoel en plaas dan op ‘n draadrak om heeltemal koud te word. Hierdie deeg kan ook deur ‘n vleismeul koekiemaker gedruk word met verskillende vorms.
Lewer sowat 12 dosyn koekies.
_________________________________________________________________________________

KOFFIE KOEKIES

750ml botter                                                               
250ml suiker
25ml stroop                                                                   
25ml koffie ekstrak
5ml vanilla                                                                     
60ml melk
5ml koeksada                                                                
5 koppies koekmeel
½ teelepel sout

Klop botter en suiker goed. Meng melk en koeksoda.Meng alles met koekmeel en knie. Gebruik vleismeule of koekiedrukker en sny koekies. Bak ± 20 minute by 180C.

VULSEL:
250ml suiker                                                                  
125ml melk
250ml botter                                                                   
5ml vanilla

Kook alles saam vir 5 minute. Klop tot koud en styf. Skep in gaar koekies en sit op mekaar.
_______________________________________________________________________________

GENERAAL KOEKIES:

135ml botter of margarien                                            
125ml bruinsuiker
1 groot eier                                                                    
250ml bruismeel
3ml koeksoda                                                               
125ml hawermout
125ml klapper                                                               
125ml gesoute grondbone
85ml graanvlokkies, fyngedruk    

Room die botter of margarien en bruinsuiker. Voeg die eier by en klits dit goed. Sif die bruismeel  en koeksoda by en vou dit by die eiermengsel in. Voeg die hawermout, klapper, grondbone en graanvlokkies by en meng goed. Skep lepelsvol van die deeg effens uitmekaar op ‘n liggies gesmeerde bakplaat. Bak dit 10-12 minute lank in ‘n voorverhitte oond by 180C, tot goudbruin.
_____________________________________________________________________________

 HAWERMOUTKOEKIES:

500ml hawermout                                                         
250ml suiker
250ml meelblom                                                            
250ml fyn klapper
12.5ml stroop                                                                
250ml botter
5ml koeksoda

Smelt botter en stroop en roer die koeksoda in. Dit moenie te warm wees nie, anders gis alles uit, ook nie te koud nie, anders proe alles na koeksoda (jy weet seker..). Voeg die res van die droë bestandele by. Gooi in lae pannetjies en bak in die oond tot dit bruin is teen 180C. Sny terwyl dit nog warm is.
__________________________________________________________________________________

OUTYDSE SOETKOEKIES:

10 koppies meel                                                                 
4 koppies suiker
500g margarien                                                              
6 eiers
10 teelepels bakpoeier                                                  
knippie sout
½ koppie lou water

Sif alle droë bestanddele saam. Klits botter en suiker vir ongeveer 10 minute tot room, en voeg eier een vir een by, klits goed. Voeg droë bestanddele by die suiker, margarien en eier mengsel. As deeg ‘n bietjie styf is voeg ‘n kwart tot ‘n halwe koppie lou water by en meng deur. Laat deeg vir ongeveer een uur staan. Rol uit op meel bestrooide oppervlakte en druk uit. Pak in gesmeerde bakplate. Bak teen 180°C vir 10 minute of tot ligbruin.
_________________________________________________________________________________

OUTYDSE SPESERYKOEKIES:

425g banketmeelblom                                                
3ml sout
3ml koeksoda                                                                
5ml fyn kaneel
3ml fyn naeltjies                                                            
200g karamelbruinsuiker
125g botter                                                                    
1 eier (geklits)
90ml sjerrie of port                                                        
5ml lemoenskil, gerasper
amandelsplinters vir versiering

Sif meel, sout, koeksoda, kaneel, naeltjies en suiker saam. Vryf botter in. Voeg eier, sjerrie en skil  by. Bedek deeg en laat ongeveer 1 uur lank staan. Rol deeg uit tot 3mm-dikte. Druk ronde koekies uit,druk ‘n stukkie amandel in die middel van elke koekie vas. Plaas op ‘n gesmeerde bakplaat. Bak ongeveer 15 minute lank in voorverhitte oond by 200C.  
_________________________________________________________________________________

MILJOENERS BROSBROOD:

250g sagte botter of margarien                                       
5ml vanielje geursel
100ml suiker                                                                  
800ml koekmeelblom
125g gepelde amandels, gekap                                      
1 eiergeel
25ml brandewyn                                                           
versiersuiker

Voorverhit die oond tot 160C en voer 2 bakplate uit met bakpapier. Verroom die botter of margarien en suiker goed saam tot lig en romerig. Klits die eiergeel, brandewyn en vanielje geursel by. Voeg die meel en amandels by en knie tot ‘n sagte deeg. Rol in bolletjies, druk effens plat en pak op bakplate. Bak 30 minute tot gaar, maar steeds lig van kleur. Pak warm in ‘n bak met versiersuiker en laat dit so afkoel.

Iets om te drink

KORINGBIER

Was 250ml broodkoring deeglik en laat dit 24 uur lank in koue water week. Gooi die water af en voeg 250ml bruinsuiker, 6 gekneusde rosyne, ¼ koekie gis en 1.5 liter lou water daarby. Roer tot die suiker opgelos is en sit die deksel liggies op.
‘n Groot vrugte vles of ‘n vererde emmertjie 1 en ‘n ¾ liter bevat, is ‘n geskikte houer.
Laat dit 24 uur lank staan en gooi die vloeistof af. Bottel dit en laat dit 12 tot 24 uur staan voor gebruik. Gooi weer 250ml bruinsuiker by die koring en rosyne, voeg 1.5 liter lou water by, roer dit om en laat dit weer 24 uur lank staan voor dit afgegooi word. Herhaal die proses elke dag en bottel die vloeistof wat afgegooi word. 12-tot 24uur nadat dit gebottel is, sal die bier gereed wees. Dien dit koud op.

L.W Die eeste 2 of 3 keer sal die bier baie flou wees en ‘n lang tyd in beslag neem nadat dit gebottel is, om te gis. Dit kan weggegooi word en eers na die derde toevoeging van suiker en water gebottel word. Die proses kan 5 tot 6 weke lank elke dag herhaal word met die gebruik van dieselfde koring. Wanneer die gisting goed aan die gang is moet dit nie langer as 12 uur gelaat word voordat die bier afgegooi word nie, anders sal die koring suur word. Indien ‘n paar stukke gekneuste gemmer en/of ‘n paar stukke pynappelskil by die koring gevoeg word, sal dit die smaak van die bier verbeter.
_____________________________________________________________________________

RABARBERBIER:

15 stingels rabarber (was net af en moenie skil nie) gesny in blokkies
2,5 kg suiker                                                                
1 groot eetlepel wynsteensuur
5 liter kookwater                                                             
25ml suurlemoengeursel
10g korrelsuurdeeg

Meng alles in ´n groot plastiekemmer. Laat afkoel. Voeg 10g korrelsuurdeeg (of ´n halwe koekie suurdeeg), opgelos in ´n bietjie lou water, by sodra die mengsel op liggaamstemperatuur is. Voeg nog 10 liter koue water by. Laat staan oornag. Syg deur, bottel en plaas in die yskas.
_________________________________________________________________________________

AARTAPPELWYN:

Skil 2 groot aartappels en rasper dit fyn. Voeg daarby 5 liter louwarm water, 2kg karamelsuiker, 1kg rosyne, 350g koringkorrels, die fyngerasperde skil en sap van 2 groot suurlemoene asook 30g aktiewe droëgis. Bedek die houer met 'n doek en laat die mengsel gis. Roer dit af en toe. Syg die mengsel na 3 weke deur en bottel die filtraat. Die wyn sal na 'n maand helder word. Gooi 'n bietjie witsuiker in elke bottel en kurk toe. Die wyn is nou reg om gedrink te word, maar hoe langer dit verouder, hoe lekkerder smaak dit.

GEMMERBIER:

20ml gemaalde gemmer                                               
10 liter lou water
1.6kg wit suiker                                                              
150g rosyne
10g aktiewe droëgis                                                       
10ml kremetart
10ml wynsteensuur

Voeg die gemmer by die water en suiker en roer tot die suiker opgelos is. Voeg die res van die bestanddele by. Giet die mengsel in 'n plastiekemmer met 'n deksel en laat dit 24 uur lank gis. Syg die bier daarna deur en giet die filtraat in gesteriliseerde bottels. Moenie die bottels te vol maak nie. Plaas 2-3 van die rosyne in elke bottel en draai die proppe lossies vas. Laat die bier 'n dag of twee by kamertemperatuur gis voordat dit in die koelkas bewaar word.
_________________________________________________________________________________

LEMOEN-EN-SUURLEMOEN-STROOP:

8 sappie lemoene                                                        
4 sappige suurlemoene
1.5liter kookwater                                                          
1.2kg wit suiker
15ml wynsteen of sitroensuur

Rasper net die oranje en geel buiteskil vandie lemoene en suurlemoene dun af. Moet nie die albedo ook rasper nie aangesien dit die stroop bitter sal laat smaak. Druk die sap van die lemoene en suurlemoene uit en voeg dit by die gerasperde skil. Voeg die res van die bestanddele by en roer tot die suiker opgelos is. Verhit die mengsel tot kookpunt en kook dit vir 5 minute lank. Laa die stroop afkoel, syg dit deur en bottel en verseël dit.
OM TE SKINK:
Skink dit in lang glase, na smaak verdun met soda of yswater, met 'n paar ysblokkies.
_________________________________________________________________________________

MAROELABIER:

1 liter ryp maroelas                                                        
10 liter lou water
1.6kg wit suiker                                                               
150g rosyne
10g aktiewe droëgis                                                      
10ml kremetart
10ml wynsteensuur

Sny 'n kruis in elke maroela. Kneus die vruggies liggies en voeg die water en suiker by. Roer dit totdat al die suiker opgelos is. Voeg die res van die bestanddele by. Giet mengsel in 'n plastiek emmer met 'n deksel en laat dit 24 uur lank gis. Syg die bier daarna deur en giet die filtraat in gesteriliseerde bottels. Moenie die bottels te vol maak nie. Net soos met die gemmerbier, plaas 2-3 rosyne in elke bottel en draai die doppe liggies vas. Laat die bier 'n dag of twee by kamer temperatuur gis voordat dit in die koelkas bewaar word.
________________________________________________________________________________

PYNAPPELBIER:

4 groot pynappels se skille                                             
7 liter warm water
1.2kg wit suiker                                                             
12 rosyne
10g aktiewe of kitsdroë gis

Was pynappelstukke goed en plaas dit in 'n groot emmer met 'n deksel. Voeg die water en die suiker by en roer die mengsel totdat al die suiker opgelos is. Voeg die rosyne en gis by, sit die deksel op en laat die mengsel ongeveer 12 uur lank op 'n warm plek gis. Syg die mengsel deur en giet die filtraat in plastiekkanne of bottels. Plaas van die rosyne in elke kan en verseël dit. Bewaar die bier in die yskas.
________________________________________________________________________________

BRANDEWYN-LEMOENLIKEUR:

3 groot lemoene                                                            
250 ml brandewyn
250 g suiker                                                                   
2 ml fyn koljander
2 ml fyn kaneel

Rasper die lemoene se skille. Druk 250 ml lemoensap uit. Meng alle bestanddele en laat staan vir 2 dae lank. Roer mengsel gereeld. Giet mengsel deur doek en verwyder pulp. Giet vloeistof in gesteriliseerde fles en verseël.  Bedien teen kamertemperatuur of verkoel.
_________________________________________________________________________________

FLUWEEL LIKEUR:

1 blik kondensmelk                                                       
1 blik Ideal melk
10ml vanilla                                                                
5ml sterk koffie
200ml whiskey

Meng kondensmelk, Ideal melk en vanilla saam. Meng koffie met die whiskey en voeg by die melk mengsel. Klits goed en bedien of bottel en bêre in yskas.
________________________________________________________________________________

YSTEE:

3 rooibostee sakkies                                                     
1 liter kookwater
30-45ml heuning                                                          
60ml suurlemoensap
ysblokkies                                                                    
suurlemoenskyfies

Laat trek teesakkies ongeveer 5 minute in water.  Verwyder en laat tee effens afkoel tot louwarm. Voeg heuning by en roer tot opgelos. Voeg suurlemoensap by en verkoel tot yskoud. Sit voor op ys met ekstra suurlemoenskyfies.
______________________________________________________________________________
LEMONADE:

500ml suiker                                                                 
250ml water
250ml vars suurlemoensap

Meng die suiker en water in 'n kastrol en verhit dit stadig terwyl dit aanhoudend geroer word totdat die suiker opgelos is. Verhit die stroop tot kookpunt en laat dit 5 minute lank kook oor matige hitte sonder om te roer. Laat die stroop afkoel en voeg die suurlemoensap by. Syg die limonade deur 'n moeseliendoek en bêre dit in 'n houer met 'n deksel in die yskas. Bedien die limonade deur 30ml van die suurlemoenstroop by 'n glas yswater te voeg.
Lewer ongeveer 600ml onverdunde stroop.