Sunday, March 13, 2011

BLATJANG

GROEN TAMATIE BLATJANG

3kg groen tamaties                                                         
125 ml sout
1½ kg fyn gekapte uie                                                     
750ml suiker
1,875 liter asyn

Verwyder ogies van tamaties, sny in blokkies, sprinkel sout oor en laat staan oornag. Dreineer oortollige vloeistof. Roer gekapte uie, suiker en asyn by. Laat kook 1 uur sonder deksel.

90 ml koekmeel                                                              
30 ml kerrie
30 ml mosterd                                                                
15 ml  rooipeper
15 ml borrie                                                                    
125 ml appelkooskonfyt
375 ml asyn

Meng al die bestanddele baie goed sodat al die klontjies opgelos is. Voeg 250ml van die warm tamatiemengsel by die kerriemengsel en roer. Gooi die kerriemengsel by die kokende tamatie mengsel. Kook 15 minute terwyl u voortdurend roer. Gooi warm mengsel in gesteriliseerde bottels en verseël.
__________________________________________________________________________________

APPEL BLATJANG:

1 kg groen appels                                                           
1 groot ui, gerasper
375ml bruinsuiker                                                             
375ml asyn
125ml lemoensap                                                            
3 brandrissies, fyn gekap
5ml gemaalde gemmer                                                    
sout na smaak
3 knoffelhuisies, gekneus

Skil em ontkern appels. Rasper die appels. Meng al die bestanddele goed saam. Laat prut dit ongeveer 40 minute lank totdat die blatjang dik en souserig is. Skep die blatjang in warm gesteriliseerde flesse en maak seker dat daar geen lugblasies vorm nie. Verseël dit. Bewaar die blatjang op ‘n koel droë plek.
_________________________________________________________________________________

PIESANG BLATJANG:

12 geskilde piesangs, in ringe gesny                              
250 ml sultanas
2 groot gekapte uie                                                         
250 ml suiker
15 ml kerriepoeier                                                          
500 ml wit asyn
15 ml sout                                                                       
knippie rooipeper
2 stukke pypkaneel

Meng die bestanddele in 'n geskikte kastrol en prut stadig tot dik.  Kook sonder 'n deksel en roer gereeld omdat dit baie maklik aanbrand.  Die blatjang behoort binne sowat 35 minute dik en geurig te wees.  Proe en verwyder die kaneel.  Skep in gesteriliseerde flesse.. Bewaar om ryp te word.
____________________________________________________________________________________

WARM MANGO BLATJANG:

1,5kg groen mango's, geskil, gehalveer,ontpit                 
70ml sout
2 liter water                                                                    
500g suiker (625 ml)
600ml asyn                                                                       
125 g dadels, ontpit en gekap
'n stuk vars gemmer, geskil en fyngekap                           
6 knoffelhuisies, gekneus
10 ml rissiepoeier                                                              
1 kaneelstokkie
125 g pitlose rosyne

Kap die mango's in klein stukkies, plaas in 'n mengbak. Sprinkel sout oor en voeg water by.  Bedek en laat 24 uur staan. Dreineer die mangostukkies en plaas eenkant. Plaas suiker en asyn in 'n kastrol en verhit tot kookpunt, verminder die hitte en laat prut totdat die suiker opgelos is.  Roer voortdurend. Voeg die gemmer, knoffel, rissiepoeier, kaneelstokkie, rosyne, dadels en gedrei neerde mango by. Verhit tot kookpunt, verlaag die hitte en laat 1 tot 2 uur onbedek prut of totdat die blatjang dik is. Roer af en toe. Verwyder die pypkaneel. Skep die blatjang in warm, gesteriliseerde bottels en verseël.
_________________________________________________________________________________

KWEPER BLATJANG:

500g kwepers in baie fyn stukkies gekap                         
2 groot uie, gekap
250g pitlose rosyne                                                        
2 knoffelhuisies, fyngedruk
15ml fyn koljander                                                         
15ml growwe sout
500ml bruin asyn                                                            
1 skerp rooi rissie, fyn gekap
15ml fyn gemmer                                                             
375ml bruin suiker

Meng al die bestanddele in 'n groot kastrol. Kook stadig tot mooi dik en donker van kleur -sowat 2 uur lank. Bottel in gesteriliseerde flesse. Bêre op 'n koel donker plek om ryp te word vir minstens 'n maand. Lekker eet!
______________________________________________________________________________

PAMPOEN BLATJANG:

1kg pampoen geskil, ontpit ,in blokkies gesny                 
2 groot uie gekap
250g sultanas                                                                 
1,25 liter asyn
125ml suiker                                                                    
60g mosterdpoeier
20ml sout                                                                      
15ml borrie
5ml fyn naeltjies                                                             
1ml gemengde speserye.

Plaas pampoen, uie, sultanas en asyn in 'n kastrol en kook tot sag. Plaas pampoen, uie, tesame met res van die bestanddele in 'n voedselverwerker of versapper en maak fyn. Indien te styf, voeg bietjie van die asyn waarin die pampoen gekook is, by. Skep in gesteriliseerde bottel en verseël.
___________________________________________________________________________________

PERSKE BLATJANG:

500g geelperskes                                                          
2 uie, gekap
10ml sout                                                                        
3ml koljanderkorrels
2ml piment-of –wonderpeperkorrels                                  
2ml peperkorrels
5ml matige kerriepoeier                                                  
1ml sout
250ml wit asyn                                                                
12.5ml mielieblom
25ml koue water                                                           
100ml kookwater
100ml suiker

Spoel perskes af om hare te verwyder. Halveer en snipper in dun skyfies. Bedek perskesnippers en gekapte uie met water waarby 10 ml sout gevoeg is. Laat staan vir  'n uur. Kook vir 20 – 30 minute in ‘n kastrol, nadat 100ml kookwater bygevoeg is. Kook intussen speserye, sout en asyn vir 3 minute in ‘n ander kleiner kastrol. Voeg asynmengsel by gaar perskemengsel. Meng mielieblom en koue water tot glad.  Roer kookwater en suiker by mielieblommengsel. Kook vir ongeveer 5 minute of totdat sous verdik. Skep blatjang in warm, skoon, glasbottels en verseël.  Bêre op ‘n koel donker plek.
__________________________________________________________________________________

PRUIMEDANT BLATJANG:

750ml asyn                                                                     
5ml gemaalde gemmer
5ml gemengde speserye                                               
5ml fyn kaneel
5ml droë mosterd                                                           
2.5ml brandrissie poeier
knypie gemaalde naeltjies                                              
knypie gemaalde neutmuskaat
1.5kg ryp pruime, gewas, gehalveer en ontpit               
500g pitlose rosyne
600g appels geksil, ontpit en in stukke gesny               
500g suiker
500g wortels, geskil en grof gerasper                            
30ml sout
2 groot mango’s, geskil, ontpit, gesny in stukke            
600g uie, geskil en gekap                     

Giet die asyn en speserye in ‘n groot kastrol en bring tot kookpunt. Voeg al die oorblywende  bestanddele by en roer goed. Bring weer tot kookpunt. Draai die hitte af nadat kookpunt bereik is en kook oor ‘n lae temperatuur vir 2½ uur. Roer gereeld sodat die mengsel nie aanbrand nie. Kook blatjang tot dik. Wanneer jy ‘n lepel deur die mengsel trek en die twee kante stadig na mekaar toe loop is die blatjang reg. Wanneer die blatjang reg is, haal dit van die stoof af en gooi ‘n vadoek oor die pot. Laat oornag afkoel. Skep die volgende dag in botteltjies. Die deksels moet met plastiek uitgevoer wees, sodat die asyn nie met die deksel in aanraking kom nie. Bêre op ‘n droë plek. Vir beste resultate gebruik eers na ‘n maand.
____________________________________________________________________________

BEET BLATJANG:

750 ml suiker                                                                  
500 ml bruin asyn
6 kopppes gaar beet, geskil en in blokkies gesny           
2 groot uie, fyn gekap
15 ml kerriepoeier                                                             
5 ml sout
45 ml mielieblom, aangemaak met bietjie water

Meng suiker en asyn in 'n kastrol. Verhit oor lae hitte. Roer tot die suiker opgelos is en begin kook. Verhit tot kookpunt, voeg beet en uie by en kook nog 5 minute. Meng kerrie, sout en mielieblom met 'n bietjie water om 'n lopende pasta te vorm. Voeg by die beet en kook 5 minute deur. Skep warm in gesteriliseerde bottels en verseël.

No comments:

Post a Comment

Comment